Een anderstalige leerling in mijn klas, wat nu? (PO)

Datum en tijd: 6 oktober 2021, 19.30 - 21.00 uur

Jij bent niet de enige en de eerste met deze vraag! Gelukkig zijn er collega's die al eerder tegen deze vraag zijn aangelopen en ondertussen al veel ervaring hebben opgedaan. Dit willen ze graag met jou delen en 'het wiel opnieuw uitvinden' is dus niet nodig!

Daarom organiseren wij op woensdagavond 6 oktober 2021 speciaal voor jou een praktische en inspirerende avond over onderwijs aan anderstaligen.


Wij hopen je antwoorden te geven op de onderstaande vragen:

Ik krijg/heb een anderstalige leerling in de klas...

  • wat bied ik aan bij kleuters en het oudere kind?

  • hoe herken ik een trauma en wat is mijn rol?

  • wanneer en welke toetsen neem ik af?

  • hoe kan ik communiceren met de leerling en de ouders?

  • hoe wordt er gewerkt bij de ISK?

  • welke materialen kan ik gebruiken?

  • en ik wil ervaringen uitwisselen.


Loop je tegen deze of tegen andere vragen aan? Meld je dan snel aan, zodat wij weten met hoeveel deelnemers we rekening kunnen houden.

Hieronder vind je gedetailleerde omschrijvingen van de verschillende onderdelen:

Thema school

BESCHRIJVING VAN DE VERSCHILLENDE ONDERDELEN


Doelen en toetsen voor groep 3-8 + VO leerlijnen

Door: Anja van der Krogt

Omschrijving:

Omschrijving workshop Doelen en Toetsen Nieuwkomers

Een overzicht van en uitleg over de (minimum)doelen en bijbehorende toetsen. Wat moet een nieuwkomer wanneer beheersen? Welke toetsen neem ik af? Hoe neem ik die toetsen af? Wat zijn de voorwaarden voor verwijzing naar ISK?


Interculturele communicatie

Door: Jolanda do Nascimento / Anja Honnef

Omschrijving:

Als je lesgeeft aan leerlingen uit een andere cultuur begrijp je elkaar soms letterlijk en figuurlijk niet of niet helemaal. Dingen die wij normaal vinden, zijn kinderen, en ouders, uit een ander land helemaal niet gewend. Een volwassene aankijken, samen met je kind een puzzel maken of een eigen mening mogen hebben, zijn maar enkele voorbeelden van verschillen waar wij misschien wel helemaal niet bij stil staan. In deze workshop vertellen we nog veel meer


Taalklas en Eigen klas

Door: Caroline de Kleer en Trees Jonge

Omschrijving:

In deze workshop krijgen jullie een inkijkje in de gang van zaken in de taalklas. Hoe ziet een ochtend er uit.

Daarnaast heb je deze leerling(en) ook een gedeelte van de week in je eigen klas. Je zult ideeën krijgen over hoe je onderwijs aan nieuwkomer in je eigen klas kunt vormgeven.

Verder is er gelegenheid om vragen te stellen of met elkaar in gesprek te gaan over de puzzels waar je tegenaan loopt in het lesgeven aan nieuwkomers.


Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen

Door: Karen Smook

Omschrijving:

Door uiteenlopende omstandigheden kunnen leerlingen op jonge leeftijd chronisch getraumatiseerd worden en dit kan de hersenen negatief beïnvloeden. We besteden aandacht aan het (h)erkennen van een trauma en geven een aantal handreikingen.


Anderstaligen in een kleutergroep

Door: Anja Honnef / Jolanda do Nascimento

Omschrijving:

We gebruiken de hele dag taal. We vertellen, stellen vragen, lezen voor, geven instructie, geven een aanwijzing, maken grapjes enz. Voor een kleuter die onze taal nog niet (helemaal) machtig is, een hele opgave om dit allemaal te begrijpen. Hoe leer je deze kinderen genoeg nieuwe woorden? Hoe help je ze zinnen maken? Hoe zorg je ervoor dat ook zij iets leren tijdens de kringen? Hoe biedt je ze uitdaging buiten de taal om? Hier kunnen we tijdens de workshop handreikingen voor geven.

it een andere cultuur begrijp je elkaar soms letterlijk en figuurlijk niet of niet helemaal. Dingen die wij normaal vinden, zijn kinderen, en ouders, uit een ander land helemaal niet gewend. Een volwassene aankijken, samen met je kind een puzzel maken of een eigen mening mogen hebben, zijn maar enkele voorbeelden van verschillen waar wij misschien wel helemaal niet bij stil staan. In deze workshop vertellen we nog veel meer


In gesprek gaan met elkaar

Door: Margriet van Holstein

Omschrijving:

Tijdens deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over het werken met anderstaligen. Waar loop je tegenaan en wat werkt in jouw school juist heel goed? We wisselen ervaringen uit en geven elkaar tips en handvatten.


Begeleiding van anderstalige leerlingen + rijke taalverwerving

Door: Ellen Verhagen / Nini van Sloten

Omschrijving:

Deze workshop geeft je handvatten om morgen mee aan de slag te gaan. Een praktijkgerichte workshop hoe je een anderstalige leerling kunt begeleiden binnen en buiten de groep. Welke lesstof biedt je deze kinderen aan en hoe kun je dat organiseren?


LOCATIE & TIJD

Locatie: De Mare, Meteoorlaan 1, 2402 WC Alphen aan den Rijn

Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Datum: 6 oktober 2021

DOELGROEP

Iedereen die met anderstaligen en/of nieuwkomers te maken heeft in het basisonderwijs. Deze avond is ook gratis toegankelijk, ook voor onderwijsmedewerkers die niet bij SCOPE werken.


BENODIGDHEDEN

n.v.t.

INSCHRIJVEN

Via het onderstaande formulier kun je je inschrijven.